Heating & Ventilation

Det är två faktorer som påverkar inomhusklimat ombord: lufttemperatur och luftfuktighetsnivåer. Båda kan styras med luftkonditionering, värme eller ventilation. På våren eller hösten när temperaturen ibland är låg, kan ett värmesystem avsevärt öka komforten ombord och förlänga seglingssäsongen.

View as Grid List

Items 1-24 of 217

Set Descending Direction
Page
per page

Vilken typ av värmare passar mig?

Vad behöver jag tänka på när jag väljer en idealisk värmare till husbilen eller båten? Att resa till dina favoritskidorter och sova i en husbil, eller att åka ut och vintersegla är äventyrligt och roligt, men du kommer säkert att behöva en värmare för att göra det bekvämt. De första sakerna att tänka på vid valet av värmare är energikällan, storleken på husbilen/båten och var man ska installera enheten. Några av de vanligaste energikällorna för uppvärmning av portabla boenden är el, propan och diesel. Nedan beskrivs för och nackdelar med varje modell.

Elektriska rumsvärmare

Elektriska rumsvärmare är billiga att köpa men använder mycket ström Elektricitet är uppenbarligen lite utmanande om du planerar att går utanför EL-nätet, kopplar bort landströmmen och planerar att producera din egen el. Elektriska rumsvärmare drar såpass mycket ström att man bara kan köra värmaren i några timmar innan den har tömt batteriet. Elektriska rumsvärmare kräver dock ingen installation vilket gör dem portabla och de passar i ett litet utrymme. Om du har en solid strömförsörjning, till exempel en solgenerator, eller kan ansluta till ett eluttag varje natt, kan el vara ett alternativ eftersom elvärmare i allmänhet värmer upp utrymmet snabbt och producerar torr värme.

Propanvärmare (gasolvärmare)

Propanvärmare (gasolvärmare) kräver inte 12 V ström men orsakar desto mer kondens jämfört men elektrisk rumsvärmare. Propanvärmare kan kosta lite mer I inköpspris än elektriska värmare, men de är vanligtvis billigare att ha på och är mer kraftfulla. De krävs ingen ström och propan är ganska lätt att få tag på för påfyllning. Värmen som genereras från en propanvärmare är dock rätt fuktig. Förbränning av flytande petroleumgas genererar cirka 15 volymprocent vattenånga vilket märks när det blir fukt på fönster och ytor. Fuktig varm luft är inte lika skön som varm torr luft och inte lika användbar för att torka din utomhusutrustning. Med tiden kan det till och med leda till problem med mögelbildning. Vid installation är det viktigt att komma ihåg att en propantank alltid kommer att läcka lite så det är viktigt att du installerar den på en säker plats där propanen kan rinna ut och att du har ett kolmonoxidlarm för säkerhets skull ifall att propanen skulle ta sig in I boendet. Propantanken måste säkras ordentligt för olika terränger, gung, skump och höga hastigheter. Om du funderar på att resa till iskalla destinationer, rekommenderas inte propan. Det är inte troligt att din propantank skulle frysa, men volymen av propanen inuti tanken skulle krympa och tappa tryck så propanen kommer inte nå brännaren, vilket betyder att du i princip inte skulle kunna använda din värmare. Diesel, till exempel, skulle hantera kalla temperaturer bättre än propan.

Dieselvärmare

Dieselvärmaren är den mest energieffektiva värmaren men den kräver mer avancerade installationsfärdigheter. Dieselvärmare är det populäraste valet i husbilar och båtar när de används under alla fyra årstider då de är mycket energieffektiva. Diesel finns nästan överallt och när bränslet matas direkt från fordonets tank behöver du inte komma ihåg att kontrollera några ytterligare tankar än fordonstanken. Bränsleförbrukningen för dieselvärmare är så låg att du kan ha på den under lång tid utan att behöva oroa dig för att köra slut på dieseln. I genomsnitt bränner en dieselvärmare ca 5 liter på 24 timmar. Dieselvärmare släpper ut en väldigt liten mängd avgaser, men du bör ändå aldrig köra värmaren i ett slutet utrymme. Det rekomenderas att ha en CO-detektor som testas regelbundet och byts ut enligt tillverkarens schema. En dieselvärmare behöver en 12 V strömförsörjning, men elförbrukningen är mycket låg. Dieselvärmare brukar kräva 10-12 ampere för att starta, men när värmaren väl är igång behöver den bara cirka 0,5-4 ampere. En dieselvärmare är ofta dyrare än en elektrisk eller en propanvärmare, men dessa kronor sparas in i längden.

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB1