Mooring

Oavsett om du förtöjer din båt i en hamn eller i en vik, i vår onlinebutik hittar du inte bara det perfekta ankaret för din båt och seglingsområde, utan även all annan utrustning för förtöjning och ankring: från fendrar, ankarspel och ankare, kätting, landgångar till många andra viktiga hjälpsamma föremål.

View as Grid List

12 Items

Set Descending Direction
per page

Ankring kontra att gå I hamn

När rekommenderas det att lägga ankar och när ska jag förtöja min båt i hamnen?

Vilka är fördelarna med att förtöja i hamnen? Förtöjning i hamnen kan vara stressande för de flesta seglare. Kombinationen av svår manövrering i hamnen, tillsammans med ett antal tittande, att ge välmenande råd räcker för att höja någons blodtryck. Det finns dock vissa fördelar med att förtöja i hamnen, till exempel behöver man inte titta på ankaret och besättningen kan sova hela natten utan att bli störd. I kraftig sjö eller storm kan stressen med att förtöja i en säker hamn löna sig, så du bör noggrant bedöma fördelarna och nackdelarna med varje situation och fatta ett balanserat beslut. Ingen båt är den andra lik och ingen hamn är identisk. Det är därför viktigt att vara väl förberedd för din förtöjningsmanöver. Förtöjningslinor måste färstas på pollaren och fendrar ska sättas på plats. Besättningen ska ges tydliga instruktioner. Men var aldrig rädd, än så länge lyckas alla på något sätt få sin båt i hamn.

Ankring

Vill du komma bort från hamnens liv och rörelse finns det alltid möjlighet att ankra. Men även här finns det mycket att ta hänsyn till. Vilket ankare väljer jag? Vilken typ av botten skulle jag vilja ankra vid? Är min kätting/lina tillräckligt lång? Hur placerar jag min båt korrekt och får mitt ankare ombord igen? Kontakta oss gärna så hjälper vi dig att hitta utrustning som passar dig och din båt.

För- och nackdelar med ankring

Några av fördelarna med ankring är uppenbara. Först och främst finns det inte någon som ropar och försöker ge dig tips och även om ditt tredje ankringsförsök misslyckas, finns det inget som hindrar dig från att försöka en fjärde gång. Det finns gott om utrymme att manövrera. Detta är relevant inte bara för att komma in, utan också för att gå ut. Ankring gör också att du slipper betala marinaavgifter och framför allt kan du och din besättning njuta av ensamheten och naturen, vilket är en av anledningarna till att många seglare åker båt i första hand. Ändå är ankring ofta en orsak till oro och rastlösa nätter, vilket är synd för med rätt utrustning och lite övning får seglare ofta en oförglömlig upplevelse. Att hitta ankarplats och använda ankarutrustning är en grundläggande del av ett underbart seglingsäventyr. Upptäck vårt omfattande utbud av utrustning nu. Vi ger dig gärna råd!

Copyright © 2022 Kampetorp Marin AB1